Won't start! Has EFI code. - Arctic Cat Prowler Forums: Prowler UTV Forum
Member Introductions We are happy to have you with us, please take a moment to introduce yourself to the rest of the members.

 4Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 21 (permalink) Old 01-11-2016, 01:50 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 7
 
Won't start! Has EFI code.

Hi guys I'm new here I live in Colorado and I have a 2009 atric cat 550 h1. It has a EFI code on screen. I have good fuel pressure and a new spark plug. It will turn over just fine but no fire. Is there a sensor other then the tilt sensor that would cause it not to run or am I just missing something small?
HIHO20 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old 01-12-2016, 05:08 AM
Administrator
 
Fairmont79's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Kingman, AZ 86409
Posts: 7,107
 
I think the tilt sensor is the only one that would keep it from firing. What does the code say?

2009 700EFI XTX, , AC Winch, 2010 Dust Shield EPI Sport Utility Clutch Kit , Street Legal, Cage chopped 2 ", Aluminum Diamond Plate Trim, Relocated Factory Bladders with covers, 5 Pt. Harness installed, Bed Tiedown System, Scat Pro-Car Seats, Secondary Battery installed, Oil Pressure, Oil/CVT Temperature, Volt Meter & Water Temp Gauges installed with Dash Plate, Bighorns, ITP Black 212 Wheels. Tonneau cover. 750 Big Bore Kit, Web Cam, and Rocker Arms.

Either - Dick or RD
Fairmont79 is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 01-12-2016, 02:34 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 7
 
Code on the screen says EFI flashing
HIHO20 is offline  
 
post #4 of 21 (permalink) Old 01-13-2016, 03:15 AM
Senior Member
 
Diesel Racer's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: NH
Posts: 799
 
Isn't there a sticky that shows how to jump the connector and read the codes ?

If not

If you don't have the plug, jump the blue/red wire to black with a paper clip or similar object

ECU Error Codes
If a sensor fails or an out-of-tolerance signal is sensed by the ECU, an error code will be generated by the ECU. This will result in the analog needle swinging full scale. The EFI icon will flash.
To read the error code(s), use the following procedure:
1. Make sure the ignition switch is in the OFF position; then remove the seats.
2. Locate the diagnostic plug next to the PDM; then remove the black rubber cap.
3. Connect the Test Plug from Test Plug/Error Code List to the diagnostic plug.
4. Turn the ignition switch to the ON position and read the error code on the LCD. Refer to the following ECU Error Code List to identify the specific problem area.
ECU Error Code List
NOTE: Each of the following numerical codes will have a two-letter prefix. A prefix of AC (Active Code) or SC (Stored Code) will be displayed.
Always correct and clear Active Codes before clearing Stored Codes.

00 = No Fault Detected (active code only)
12 = CKP (Crankshaft Position) Sensor*
13 = APS (Air Pressure Sensor) - H1
13 = MAP (Manifold Absolute Pressure) Sensor - H2
14 = TPS (Throttle Position Sensor)
15 = ECT (Engine Coolant Temperature) Sensor
16 = Speed Sensor
21 = IAT (Inlet Air Temperature) Sensor
23 = Tilt Sensor*
24 = Ignition Coil #1*
26 = Ignition Coil #2* - H2
32 = Fuel Injector #1*
34 = Fuel Injector #2* - H2
40 = ISC (Idle Speed Control) Valve
41 = Fuel Pump Relay*
60 = Cooling Fan Relay
95 = Sensor Power
96 = Incorrect ECU*
97 = ECU Memory Power (constant battery power)
98 = ECU to Gauge Comm Link - H2
99 = Start/Run Not Possible (active code only)
*Will initiate code 99.
After all stored codes are cleared, clear the error code(s) using the following procedure.
NOTE: The ignition switch should be in the OFF position.
1. With the test plug connected to the diagnostic plug and the drive select switch in the 4WD position, hold the reverse override switch down and turn the ignition switch to the ON position.
2. After ten seconds, release the reverse override switch and turn the ignition switch to the OFF position; then turn the ignition switch to the ON position. The display should read AC00 (no fault detected).
NOTE: If the LCD still displays an error code, continue troubleshooting the appropriate component.
de3 likes this.



Tim

2010 A/C XTZ with some "Stuff" SOLD
But still here everyday to contribute to the cause
Diesel Racer is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 01-13-2016, 04:12 AM
Administrator
 
Fairmont79's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Kingman, AZ 86409
Posts: 7,107
 
Great info! I keep losing my page!

2009 700EFI XTX, , AC Winch, 2010 Dust Shield EPI Sport Utility Clutch Kit , Street Legal, Cage chopped 2 ", Aluminum Diamond Plate Trim, Relocated Factory Bladders with covers, 5 Pt. Harness installed, Bed Tiedown System, Scat Pro-Car Seats, Secondary Battery installed, Oil Pressure, Oil/CVT Temperature, Volt Meter & Water Temp Gauges installed with Dash Plate, Bighorns, ITP Black 212 Wheels. Tonneau cover. 750 Big Bore Kit, Web Cam, and Rocker Arms.

Either - Dick or RD
Fairmont79 is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old 01-14-2016, 04:49 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 7
 
Ok I learned today that on the port to the side of the fuse box if you connect the purple wire to the black wire it will tell you the code you have on the main screen. I have a AC21 code. The IAP sensor is not working right. I'm going to try and find where it is at tomorrow and go from there. From what I'm seeing online for other machines it sounds like this may be the issue I'm having. The hard part now is to find where it is. Thank you for helping me with this. It has been a project for sure!
HIHO20 is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 01-15-2016, 02:34 AM
Senior Member
 
Diesel Racer's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: NH
Posts: 799
 
The IAT sensor is usually located in the side of the air box or intake tube before the throttle body.
de3 likes this.



Tim

2010 A/C XTZ with some "Stuff" SOLD
But still here everyday to contribute to the cause
Diesel Racer is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 01-21-2016, 04:01 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 7
 
Ok I got the new map sensor pit on and reset the code. I don't have any codes that come up at this time. But the quad still won't start. Do you think I should try a different gasoline?
HIHO20 is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old 01-22-2016, 05:44 AM
Administrator
 
Fairmont79's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Kingman, AZ 86409
Posts: 7,107
 
How old is the gas? On my 2009 700XTX I had a plug wire separate. It was not visible. The wire is threaded on the plug boot.

2009 700EFI XTX, , AC Winch, 2010 Dust Shield EPI Sport Utility Clutch Kit , Street Legal, Cage chopped 2 ", Aluminum Diamond Plate Trim, Relocated Factory Bladders with covers, 5 Pt. Harness installed, Bed Tiedown System, Scat Pro-Car Seats, Secondary Battery installed, Oil Pressure, Oil/CVT Temperature, Volt Meter & Water Temp Gauges installed with Dash Plate, Bighorns, ITP Black 212 Wheels. Tonneau cover. 750 Big Bore Kit, Web Cam, and Rocker Arms.

Either - Dick or RD
Fairmont79 is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 01-22-2016, 10:48 AM
Loyal Member
 
GTroyer's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Reno/Sparks ,Nv.
Posts: 3,289
 
as above old gas would have to be real old or contaminated with water or such .. one year old gas will usually still fire off run crappy but still fire , good call to check wire maybe with a ohm meter .

how's the battery charge , and also check the system grounds / electrical system
de3 likes this.

name is Gary or hey you if ya forget

2009 Prowler XTZ , couple things added here and there
'83 CJ7 / SBC + whole lot added here and there
'01 Dodge / Cummins / Dually, a ton of stuff added here and there

INSTRUCTIONS FOR THE NEWBIES ...
1. Bring in a good load of firewood for the pit
2. start the morning coffee , strong but not burnt / boiled down , IMPORTANT start it early as many of us old farts get up early !!
3. sit a spell and swap some lies with the best of us
GTroyer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Arctic Cat Prowler Forums: Prowler UTV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73