Arctic Cat Prowler Forums banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #1
Drove my prowler the other day. It ran fine. I shut it off and when I went to start it back it ran for a second, started to bog down, and then died. It would not start back. I put a new spark plug in and checked all fuses and relays. The plug is sparking. No problems there. Took the line off the fuel pump and it is pumping fuel. So no problems with fuel. When you turn the key it cranks good but you can tell it isn't trying to hit. Where should I look next? Thanks
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #2
I was just tinkering on it and it starts for a second on starting fluid so it is probably fuel related. I'm at a loss trying to get this thing back going! Took the line loose at the filter and it is coming through. Maybe it isn't getting enough pressure to open the injectors?
 

·
Registered
Joined
·
3,295 Posts
probably the fuel pump is weak and not putting enough pressure as you suspected , some excellent 700 guys on here HOLD on a few minutes and one will give better info as where/how's
 

·
Administrator
Joined
·
7,279 Posts
Welcome to the site! You need 43 psi of fuel for the 700 XTX. That is the minimum. Sounds like your fuel pump is going south!
 

·
Registered
Joined
·
254 Posts
i second the low fuel PSI considering it ran good until you parked it. if the PSI is good another idea is maybe you have bad gas. i have gotten a bad tank in my 4 wheeler from a place that had a leak they didnt know about in their under ground tank. ground water was seeping into their tank.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,036 Posts
Boy, all of a sudden we are having a lot of 700 no start issues. Strange???
 

·
Registered
Joined
·
3,295 Posts
only need to buy or trade for XTZ's and those problems go away :)
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #8
Thanks guys! I'll start with checking the fuel pressure and drain a little gas from my tank to see if I can see a separation of gas/water in the sample.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,036 Posts
Or a new Havoc, Gary!
 
  • Like
Reactions: Fairmont79

·
Administrator
Joined
·
7,279 Posts
I can see where Bryan is headed! LOL
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #11
Ok guys, put a new fuel pump in my prowler yesterday. (The rubber gasket in it that connects to the end of the pump had split causing it to lose pressure I assume) Put a fresh charge on the battery and cycled the key a few times to prime the system up. Sprayed some starting fluid in the air box and it fires right up. Had it running for 3-4 minutes and it idled and everything and decided to take the battery charger of the terminals and then it died. Now I cannot get it start back. It cranks good and tries to hit every now and then but won't start. I can spray starting fluid in it or hold a rag with a little gas on it in front of the air box and it will run until I pull it off. The fuel pump is running and sounds strong. i switched the fuel pump relay and ignition relays around too. Could the problem be in the injector? I'm about to pull my hair out with this thing!!!!
 

·
Administrator
Joined
·
7,279 Posts
Pull the injector and check the spray pattern. You may have some crap in the fuel injector, or te line feeding it.
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,036 Posts
Blow out the fuel vent line that runs from the tank, through the frame and exits out the frame by the right front bumper mount. A buddy blew his from the front of the line, into his tank. He could feel the pressure ease as he did it. I would rather go from the tank, forward. But he did it, drained and cleaned the tank and it worked and has stayed running since.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #15
Oh, and I tested the injector with a multi meter and it shows 10.2 ohms. Is that where it should be. Seemed a little low to me!
 

·
Administrator
Joined
·
7,279 Posts
only need to buy or trade for XTZ's and those problems go away :)
Found a clean 2011 XTZ, they are asking 8,300.00 for it. Been on their inventory for almost a year! Thinking about offering 5,500.00 and see what happens!
 

·
Premium Member
Joined
·
3,640 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #18
Ok guys... New fuel pump, new battery, and you can hear the injector snapping, Any idea on how I could check the injector or any of the sensors such a throttle position or air fuel temp, ect. If it could even be those type of things causing it not to start?
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #19
Just tested the fuel pressure again... Only showing 10psi on 2 different gauges. Could something have happened during installation of the new pump. I bought an aftermarket flip mfg pump and put it in the old housing. Do you have to taper the little fuel line looking gasket that fits up in the housing that connects to the fuel line coming out of the tank?
 

·
Administrator
Joined
·
7,279 Posts
I've heard that those pumps won't cut it for the injected motors, but can't confirm.
 
1 - 20 of 30 Posts
Top